Reteta Turta Dulce / Gingerbread


Stiti cat de frumos miroase in casa cand fac turta dulce?
Daca nu va invit ca anul asta sa o puneti pe lista cu prajituri de Craciun. Va garantez ca o sa fie un hit :)

Desi o asociez cu sarbatorile de iarna, ultima data am facut-o in toiul verii, prin iulie, iar mirosul de scortisoara, ghimbir si cuisoare m-au dus imediat cu gandul la Craciun. :)

Aceasta reteta am gasit-o aici, este foarte usor de preparat, se face repede si, spre deosebire de multe alte retete de turta dulce, aluatul nu trebuie sa stea la frigider inainte de coacere.

Pont: puteti, si chiar va sfatuiesc sa o faceti in avans, pentru ca ea va fi si mai buna si peste o saptamana, si peste doua.

Grad de dificultate: usor
Timp de preparare: 1h (aproximez ptr ca nu m-am crononometrat)
Nr. portii: ~ 45 buc a cate 20-22g/buc
(mie mi-au iesit 45 de omuleti; forma are cam 10 cm inaltime)

Ingrediente:
  • 215g unt taiat in cuburi 
  • 215g zahar 
  • 255g miere* (se poate inlocui cu energizant de la Arovit)
  • 90g lapte 
intr-un bol se amesteca (se cern):
  • 600g faina 
  • 6g bicarbonat (cam 1 lingurita)
  • 1 1/2 lingurite scortisoara macinata 
  • 1 lingurita cuisoare macinate 
  • 1 lingurita ghimbir macinat 
Atentie! Nu exagerati cu condimentele pe ideea "the more, the better". O sa fie prea puternic gustul si nu o sa va placa ce va iesi :)

Preparare:
Se pune o oala mai mare (una de min. 3 litri) pe foc si se topeste untul. Se adauga peste el zaharul si mierea. Se amesteca bine pana cand se topesc toate cristalele de zahar. Nu se lasa sa fiarba mult, ci doar pana cand se topeste zaharul.

Se ia de pe foc si se incorporeaza laptele. Se adauga apoi amestecul de faina si condimente. Se combina totul cu o lingura de lemn. Pasta rezultata se rastoarna pe o folie alimentara, se acopera cu folia si se lasa pana cand se raceste.

Se preincalzeste cuptorul la 180C. Apoi se intinde aluatul intre doua hartii de copt (daca este prea lipicios si pentru a nu-l mai incarca cu faina), la o grosime de aprox. 0,5 cm si se taie cu formele de biscuiti.

Se da la cuptor pentru 9-10 minute, in functie de cat de grosi ati facut biscuitii. Se lasa in cuptor pana cand prind un pic de culoare pe margini. Chiar daca par moi, se scot din cuptor, altfel risca sa se faca beton :)

Se scot, se lasa cam 5 min. sa se raceasca pe tava iar apoi se transfera pe un gratar ca sa se raceasca complet. Se pot pastra intr-o cutie inchisa ermetic (daca ii vreti mai crocanti) sau in cutie deschisa (devin mai moi si mai buni pe masura ce trece timpul).

Tips & tricks: daca vreti sa faceti ghirlande cu turta dulce pentru brad sau se le folositi ca podoabe individuale, puteti sa gauriti biscuitii. Pentru ca gaura sa fie uniforma faceti asta inainte de a o da la cuptor. Mai puteti sa ii gauriti si dupa coacere, dar neaparat sa o faceti de cum i-ati scos din cuptor, cat sunt inca moi si maleabili. Atentie ca se intareste rapid. :)



Care este reteta voastra preferata pentru turta dulce?

Urmeaza reteta de Royal Icing - glazura de zahar pentru decorat si tutorialul pentru Casuta de turta dulce.


Pofta buna va doresc !

Dora de Dulce :)

0 comentarii:

Post a Comment