Cel mai bun blat de tort cu "ciocolata" vegetarian / Cele mai bune cupcakes cu cioco vegetariene





Pentru ca prin nu stiu ce minune am prins un pic de timp liber de la vesnicul rol de mama, va scriu o reteta GROZAVA pentru a continua seria retetelor de baza cu un blat de tort cu cacao pentru vegetarieni, pentru cei cu intoleranta la oua si lactoza si nu numai.


Acest blat este atat de moale, pufos si delicios incat atunci cand o sa il gustati o sa jurati ca are ciocolata in el. Dar marele lui merit este ca se face extrem de usor si rapid!
(sursa aici)

Pentru mine, reteta asta a fost alegerea perfecta pentru toate torturile facute in ultima vreme si m-a salvat de pierdere de timp si stres ca nu imi va iesi blatul.

Cateva avantaje ale acestei retete:
1. Fiica mea de 4 ani adora sa o pregateasca impreuna cu mine, pentru ca dureaza cam 10 minute tot cantaritul si amestecatul ingredientelor :)
2. O puteti folosi cu succes si ca sa faceti CUPCAKES (la mine se devoreaza toate cam intr-o zi si nu apuc niciodata sa le mai fac si crema :) - din ingredientele de mai jos ies cam 15-16 bucati.
3. Timpul de preparare este de 15-20 min ! Si asta daca nu va grabiti :)
4. Nu contine oua/unt - pentru cei cu intolerante la oua/lactoza
5. Nu contine cioco, dar are gust ca de cioco, deci merge la COPII si le spuneti ca e cu cioco :D
6. etc.. si sigur mai gasiti voi avantaje



Poate, dupa ce il incercati, imi lasati si mie un comentariu cu parerea voastra ca sunt tare tare curioasa cum v-a iesit si in ce combinatii ati folosit acest blat minunat. :)

Daca nu aveti cantar, puteti lua o cana de 250ml=1 CUP si sa mergeti la reteta originala unde toate ingredientele mari sunt exprimate in CUPS.


Ingrediente:


  • 240 g faina alba OOO
  • 35 g pudra cacao
  • 1 lingurita (5ml) bicarbonat
  • 1/2 lingurita (2,5ml) sare
  • 200 g zahar
  • 120 ml ulei vegetal (de floarea soarelui etc, nu de masline ca are aroma prea puternica)
  • 250ml apa rece sau cafea rece (daca faceti ptr copii puneti doar apa)
  • 2 lingurite (10 ml) extract vanilie sau un plic de zahar vanilat
  • 2 linguri (30 ml) otet de mere


Pasul 1
Masurati toate ingredientele. Preincalziti cuptorul la 190ºC (temperatura medie).
Puneti hartia de briose in forme si pregatiti tava.

Pasul 2
Se amesteca intr-un bol mare toate ingredientele de la pc. 1 la 5 - le dati prin sita, in afara de zahar, pe care il puneti asa cum e (daca e pudra).

Pasul 3
In alt bol se amesteca uleiul vegetalapa rece (sau cafeaua rece) si extractul de vanilie. Daca faceti prajitura pentru copii puneti doar apa. 

Pasul 4
Se toarna apoi ingredientele lichide peste cele solide si se amesteca bine cu o furculita sau cu un tel in forma de para. Cand compozitia este fina si bine amestecata, adaugati otetul de mere si amestecati rapid. Bicarbonatul va incepe sa aiba reactie in contact cu otetul. Amestecati pana cand totul devine omogen apoi umpleti 2/3 din formele pregatite si dati la cuptor.

Daca faceti blatul de tort: coaceti aprox. 25-30 min. Daca aveti forma de silicon este posibil sa se coaca intr-un timp mai mare asa ca e bine sa le verificati cu scobitoarea sau apasati usor cu degetul pe suprafata si daca dupa apasare isi revine la forma initiala inseamna ca sunt gata.

Daca faceti cupcakes: o sa va iasa cam 14-16 buc - umpleti doar 2/3 din forma; timpul de coacere este undeva intre 15-20 min in functie de cuptor.

Eu de obicei pun pe 15 min si apoi verific cu scobitoarea. Daca nu-s gata mai las 2 min, apoi verific din nou. Si tot asa. Daca le lasati prea mult o sa isi piarda din umezeala si vor fi prea uscate.

Apoi scoateti din cuptor si lasati cam 5 min. sa se raceasca, dupa care scoateti din forma de tort/briosa, puneti pe gratar si le lasati sa se raceasca complet.

La cupcakes puteti pune si o crema deasupra sau le puteti gauri si umple cu crema de vanilie, dulceata, etc. sau se mananca asa simple.

Pofta buna,
Dora De Dulce


0 comentarii:

Post a Comment