Pandispan (blat alb de tort) cu capsuni

Asadar, pentru ca am promis de prea multe zile reteta, trebuie sa ma tin de cuvant si s-o scriu :) Scuze ca am avut o mica intarziere si sper sa mai gasiti capsuni prin piata ca sa o incercati si voi. Aceasta reteta se potriveste de fapt si cu zmeura, cirese, visine, afine, etc. 

In principiu acest blat merge cu orice fructe zemoase si proaspete.





INGREDIENTE pentru PANDISPAN / BLAT ALB SIMPLU de aprox. 300g:
  • Oua – 4 buc; 
  • Zahar – 100g; 
  • Faina – 140g; 
  • Apa - 2 linguri;
  • Ulei sau unt topit - 1 lingurita; 
  • Fructe - aprox. 400-500g (cam 1-2 maini pline) - capsuni, cirese, caise, piersici, mere, pere, afine etc
  • Optional: extract vanilie / zahar vanilinat
  • Afanatori - nu sunt necesari, blatul va creste datorita albusului batut spuma

Pentru un blat simplu ca cel din imagine am folosit oua mari si proaspete, la temperatura camerei (daca le scoateti acum din frigider, puneti-le macar 5 min in apa calda sa se mai incalzeasca).

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Se separa albusurile de galbenusuri, se bat galbenusurile cu o parte din zahar (cam 1/3 din cantitatea totala), se adauga treptat apa, (+ optional: extractul de vanilie) si uleiul/untul topit. Separat se bat albusurile spuma (la albus, zaharul se pune intotdeauna dupa ce spumeaza), se adauga un praf de sare si zaharul treptat pana cand albusurile isi schimba culoarea, consistenta si isi maresc volumul.

Se amesteca foarte usor cele doua compozitii, albus peste galbenus, si se adauga faina si se amesteca foarte lejer ptr omogenizare. Compozitia rezultata se pune in cercul tapetat cu hartie, se niveleaza la suprafata.

In acest moment:
  1. fie se pune blatul asa simplu la cuptor si se foloseste ca baza pentru torturi cu creme. 
  2. fie se presara deasupra (ca in poze), pe toata suprafata, capsunile sau alte fructe pe care le aveti acasa.

Se introduce apoi tava la cuptor la o temperatura de 180 grade Celsius pana cand capata culoarea aurie si printr-o apasare usoara sa revina la forma initiala. Se lasa sa se raceasca in forma si abia apoi se scoate (altfel se deformeaza).

Se pudreaza apoi cu zahar pudra si se serveste cald. Miam :)



Blatul rezultat este usor uscat, de aceea eu recomand: 
  1. fie insiroparea lui (cu sirop de capsuni lungit cu apa, sau sirop simplu de zahar, etc) daca il utilizati la tort;
  2. fie servirea lui cu un Sos de capsuni - VEZI RETETA MAI JOS (sau alte fructe utilizate in reteta) sau un sos de vanilie ca cel din imaginea de mai jos, pe care l-am facut cu 4 galbenusuri (pentru care m-am inspirat de pe blogul lui Adi Hadean)


Secret de cofetar :) 
Dupa ce ati scos blatul, daca observati ca are suprafata inegala, dati cu faina pe o planseta, scoateti blatul si il puneti cu fata in jos chiar dupa ce-l scoateti de la cuptor. Il lasati sa se raceasca si astfel va lua o forma frumoasa de cerc.




Sos rapid de capsuni:
Fierbeti la foc moderat: 200g-300g capsuni + 1 lingura zahar alb/zahar brun/miere/sirop agave etc. + 2 linguri apa. Dupa ce incepe sa fiarba bine compozitia, opriti focul si bagati totul la blender sau mixati cu blenderul vertical direct in oala. 


0 comentarii:

Post a Comment