Ingredientele sunt fix pentru o forma de tarta cum sunt cele din comert.
200g
|
faina
|
100g
|
unt/margarina (la temperatura camerei - vezi mai jos tips&tricks)
|
75g
|
zahar pudra sau macinat cat mai fin
|
1 buc
|
ou
|
0.2g
|
bicarbonat (sau praf de copt)
|
1 lingurita
|
Coaja rasa de lamaie (optional)
|
- se cremuieste untul intr-un bol ( eu il bat cu mixerul cu tel pentru a fi cat mai pufos inainte de a-i adauga celelelalte ingrediente), se adauga zaharul pudra, oul, bicarbonatul si razatura de lamaie.
- se cerne faina pe blatul curat, se face o gaura in mijloc unde se pune amestecul de unt si se framanta prin brezare pana la omogenizarea compozitiei (brezare = adica prin frecarea amestecului intre maini, nu framantat puternic ca la aluatul de paine) - ideea este sa incorporati faina in amestecul de unt fara sa frecati prea mult toata povestea :)
- aluatul se formeaza apoi intr-o bila si se acopera cu folie de plastic sau aluminiu si se da la frigider min. 30 min.
- se porneste cuptorul la 180-200gradeC
- se scoate, se face cu facaletul un disc de diametrul tavii si se imbraca forma de tarta apoi se mai da la frigider pentru inca aprox 10 min (cam pana se incalzeste cuptorul) pentru a se solidifica grasimea, deoarece cand il intindeti el se incalzeste si pentru a fi fraged trebuie bagat rece la cuptor
- se scoate de la frigider si se inteapa cu furculita, apoi se pune deasupra lui o hartie de copt si boabe de fasole cat sa acopere aprox. toata baza, pentru a preveni umflarea lui
- se pune la cuptor pentru aprox. 10-15 min, apoi se scot boabele de fasole si se mai da la cuptor pentru inca 5-10 min sau pana devine auriu
- se scoate, se lasa sa se raceasca bine si apoi se scoate din forma si se pune pe tava
Tips & Tricks
A. Untul este musai sa fie la temperatura camerei
- Cuuum?? Eu voiam sa ma apuc chiar acum de reteta :(
Nicio problema pentru ca va invat o smecherie care m-a salvat de multe ori cand eram grabita. Daca abia ce ati scos pachetul de unt din frigider puneti-l nedesfacut intr-un bol cu apa calda (nu fierbinte!!) si in cam 10 min aveti un moale si bun de folosit. Daca pachetul a fost deja deschis cred ca merge sa cantariti cantitatea de care aveti nevoie si apoi sa il puneti intr-o punga inainte de a-l pune in apa calduta.
NU IL TOPITI LA CUPTORUL CU MIROUNDE pentru ca iese ceva de jale :)
B. Aluatul inainte de a fi copt se poate lasa si peste noapte in frigider, dar cand il scoateti trebuie sa il lasati un pic mai mult la temperatura camerei pentru a putea lucra cu el. TOTUSI el trebuie sa fie inca rece cand il rulati in forma de disc.
C. Se poate face cantitate dubla din reteta de mai sus pentru a nu mai pierde vremea si alta data, apoi congelati a doua bila, iar inainte de a o utiliza e bine sa o lasati sa se dezghete peste noapte in frigider
D. Daca nu vreti sa faceti tarta, puteti rula aluatul in forma de dreptunghi si sa il taiati cum vreti ca sa faceti niste biscuiti – mie mi s-a umflat prea tare o tarta si nu am mai umplut-o cu nimic. O saptamana mai tarziu, aluatul copt tinut in cutie de plastic inchisa cu capac era la fel de fraged si bun ca in ziua in care l-am copt
E. Zaharul este bine sa fie pudra pentru ca nu se va simti in aluat si acesta va fi mult mai pufos
Desi pare complicat este extrem de simplu si dupa ce il faceti o data sau de 2 ori o sa vreti sa il faceti mereu. In episodul urmator o sa va dau si reteta cremei de vanilie extradelicioase folosita la tarta din poza :)
Cu drag,
DeDulce
0 comentarii:
Post a Comment