Ei bine, eu nu stiam. Adica da - oua, faina, lapte, apa minerala, zahar... Dar care erau cantitatile pentru a face clatitele perfecte?
Am primit retete de la mama, de la prietene, dar toate erau facute de ele ochiometric. Inteleg, cu experienta vine si increderea si nu mai trebuie masurat chiar totul. Da eu nu ma impac prea bine cu masurile aproximative (deh, sange de matematician) si de cele mai multe multe ori, daca le masuram asa, la ochi, nu imi ieseau retetele. Aproape de fiecare data respect cantitatile la gram si asa poate mai am vreo sansa sa imi si iasa ce fac :).
Clatitele mele din nefericire, orice le faceam, ieseau ca talpa, pana am dat peste un bloger francez si m-am luminat. Are baiatul asta doua retete de clatite care pur si simplu te dau pe spate. Adica ies subtiri, frumoase si au un gust de bagi repede 3 in tine si tot nu te poti opri. :)
Azi va voi prezenta una dintre retete. Sursa este aici.
Ingrediente pentru 10 clatite
- 300 ml lapte 1,5% grasime
- 125 g faina
- 50 g unt (taiat in bucati mai mici)
- 20 g zahar tos
- 3 oua
- 1 praf de sare
- 1 baton de vanilie SAU 1 lingurita
de extract vanilie
- 1 lingurita de rom (optional)
Preparare
- Taiati pe lungime, in doua, batonul
de vanilie si puneti semintele in lapte. Pastaia ramasa puneti-o in cutia cu
capac in care tineti zaharul. Ii va da o aroma deosebita.
- Incalziti laptele fara sa il
fierbeti, adaugati untul si lasati-l sa se topeasca. Vanilia va infuza in
laptele cald.
- Bateti cateva minute ouale cu
zaharul (pentru a incorpora aer) si adaugati apoi sarea.
- Amestecati apoi faina, putin cate
putin, cu ouale batute, iar dupa omogenizare, adaugati si amestecul de
lapte-unt, batand bine cu telul in forma de para ca sa nu se faca gogoloase.
- *Optional – puneti in amestec romul
sau apa de trandafiri/portocale etc.
- Verificati cat de fluid este
amestecul. Daca e prea gros, mai adaugati un pic de lapte. Consistenta ar
trebui sa fie ca cea a smantanii lichide pentru gatit.
- Incalziti bine tigaia si puneti cate
un polonic (cam 2/3 plin). Ar trebui sa va iasa FIX 10 bucati :)
Pofta bunaaaa!
pt Dora din C2, de la George din C4: in camin faceam asa : 1 litru lapte, 2 oua, 400 gr faina. Pentru umplutura ce gem aveam. Crede-ma ca am cativa martori (pe care ii cunosti si tu de la facultate :P) care devorau un weekend intreg asa ceva, asociat cu canasta/whist :P Tu cum reusesti chestia cu 125 gr faina ? nu e prea precis totusi? :)
ReplyDeleteNu e prea precis. Ies perfecte, subtiri, un pic crocante pe margini. Fix asa cum imi plac ;)
ReplyDelete