Covrigi nemțești (prezels)


Nr. porții: în funcție de cât de mari îi faceți ies între 8-16 bucăți
Preparare: 30 min
La cuptor: 20 min
Dospire și frământare: 1-2 h


Ingrediente:

Pentru aluat

  • 350 g făină de pâine (tip 650) - se poate înlocui cu făină 000
  • 150 g făină normală (tip 000) -  se poate înlocui cu făină integrală
  • 2 linguri zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 300 ml apă călduță
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 1 lingură ulei (plus ulei pentru uns)


Pentru glazurat

  • 2 linguri apă caldă 
  • 1 linguriță bicarbonat
  • sare de mare grunjoasă sau 2 lingurițe de semințe de susan/floarea soarelui etc.
  • 1 ou bătut

Preparare:

  • Combinați făina + zahărul + sarea într-un bol și amestecați bine cu o lingură de lemn.
  • Presărați drojdia peste 300 ml apă călduță, amestecați, lăsați 5 minute și apoi adăugați uleiul.
  • Turnați amestecul de drojdie peste cel de făină și amestecați ușor pentru 5 minute.
  • Turnați aluatul pe blat și frământați pentru 10 minute până ajungeți la o consistență moale, fină, nelipicioasă și maleabilă. Dacă mai e cazul adaugati apă sau făină până ajungeți la consistența menționată anterior.
  • Puneți-l înapoi in bol, acoperiți cu un prosop sau cu folie alimentară și lăsați-l într-un loc călduț să crească 1-2 h sau până când își dublează volumul.
  • Turnați din nou aluatul pe blat și presați-l ușor cu pumnul să scoateți aerul din el. Modelați din el un baton și tăiați-l în 8 bucăți egale.
  • Ungeți o tavă sau hârtia de copt cu puțin ulei. Luați fiecare bucată și formați-o într-un baton pe care apoi îl modelați ca în imaginile de mai jos. Lungimea batonului este de aprox. 45 cm.
  • Apoi formați covrigii și puneți-i pe tavă. Acoperiți-i cu folie transparentă și lăsați-i aprox. 30 min. într-un loc mai cald să mai crească.
  • Preîncălziți cuptorul la 200 C (treapta 4 la gaz).
  • Amestecați 2 linguri apă caldă cu bicarbonatul. Ungeți covrigii cu acest amestec (acest lucru îi va face de culoare mai închisă) și apoi presărați repede peste ei (până nu se usucă glazura) semințele/sarea sau orice altceva doriți să puneți pe ei. 
  • Coaceti pentru aprox. 15 min. scoateți-i, ungeți-i cu amestecul de ou și mai bagați-i la cuptor ptr încă 5 minute până covrigeii sunt aurii. 
  • Scoateți-i din cuptor și lasați-i să se racească pe un grătar pentru 5 minute înainte de a-i consuma.
Poftă bună!

Dora de dulce.

0 comentarii:

Post a Comment